maandag 4 februari 2013

Speciale combinaties

Het is heerlijk om verschillende soorten confituur te maken: mijn uitdaging is om meerdere soorten fruit te mengen en af te wachten wat het resultaat zal zijn.






Uit deze fruitkorf kan je de heerlijkste confituren maken







Eveneens maak ik graag confituur van Rozenblaadjes, paardenbloemen, Maarts viooltje, enz...


Rozenblaadjes confituur Ć  la Theresa

Je zou deze confituur alleen al maken voor de prachtige kleur.

Neem geen rozenblaadjes van rozen die bespoten zijn, want wij zouden niet willen dat iemand ziek zou worden van deze heerlijke rozenblaadjes confituur.


Ingrediƫnten:
500 g geurende rozenblaadjes                                                                (mogen wel niet besproeid zijn tegen luizen of zo)
Sap van 3 citroenen (eerst proeven of je geen bittere erbij hebt)
1 liter water
Neteldoek
Ongeveer 10 frambozen
2 zakjes pec voor minder suiker (geel/groen pakje)
1 kg kristalsuiker
1 flinke borrel Dolfi Bosaardbei likeur
kleine potjes met schroefdeksel 


Bereiding:
1.      De rozenblaadjes plukken rond de middag als de rozen mooi open zijn (wel geen verwelkte rozen nemen) en deze wat in de zon staan hebben een heerlijk aroma.De blaadjes goed nazien of er geen ongedierte in zit.


2.      De blaadjes in reepjes snijden in een grote schotel leggen en met 2 uitgeperste citroenen bedruppelen, goed mengen met de handen, een keukenhanddoek erover leggen en nog een ganse nacht lang laten staan. Tussendoor totdat je slapen gaat regelmatig eens omdraaien.


3.      ’s Anderendaags de blaadjes samen met het water en de frambozen in een pan aan de kook brengen, even goed laten doorkoken en dan door een zeef laten uitdruppelen waarin een neteldoek gelegd is. Op het einde goed het laatste vocht eruit persen.


4.      Het kookvocht afmeten (ik had 1 liter 200 vocht over) en aan de hand van deze hoeveelheid de pec hoeveelheid en suiker aanpassen. (In de doosjes binnenin heb je een lijst die U kan helpen).


5.      Het vocht in een zuivere pan opzetten en de laatste citroen uitpersen, het sap zeven, en bij het vocht voegen.


6.      Het vocht goed aan de kook brengen en de pakjes pec erin strooien, indien het opnieuw kookt de suiker toevoegen, opnieuw aan de kook brengen en indien nodig een beetje afschuimen, nu de borrel bosaardbei toevoegen, wel opletten want deze confituur mag maar 1 minuut ten hoogste doorkoken.


7.      De pot van het vuur nemen en dadelijk in kleine potjes met schroefdeksel vullen, dus kokend heet. Dadelijk afsluiten en laten rusten.


8.      Deze confituur kan je ook gebruiken om in de winter in een wildsaus te verwerken of om het bij ijs te serveren.
TIP:
Ik heb de rode rozen Dame de Coeur gebruikt en een paar Queen Elisabeth. Voor de potjes gebruik ik de kleine glazen slagroom potjes.
Smakelijk!!!

Theresa,






Geen opmerkingen:

Een reactie posten