maandag 25 februari 2013

Paardenbloemgelei

Wat zou je denken als je in een weide lag met honderden bloeiende paardenbloemen en gewoon de nectar ervan opsnuiven?
Je zou het idee krijgen om deze heerlijke geur te vangen in een pot en later ervan te genieten.
Wel wij zullen hetzelfde doen, we maken namelijk gelei ervan.
Dit is genieten!!


Daarom wil ik jullie het recept ook geven.


Gezondheid in een potje.
Pluk de bloemhoofdjes het beste nadat de ochtenddauw is opgedroogd en als de zon schijnt, dit is zo rond 11.00h dan zijn de meeldraden van de bloempjes goed open en je zal je een bedwelmde geur vaststellen.
Pluk a.u.b. wel in een weide waar je zeker bent dat er niet gesproeid is en zeker niet langs een weg waar veel wagens langs komen. Het geheel vraagt wat werk maar je wordt ook beloond met een heerlijke goudgele gelei die ook nog eens je gezondheid ten goede komt. 
De beschrijving van de siroop zal ik U apart geven.  

IngrediĆ«nten: 

  • 400 Paardenbloemhoofdjes
  •      4 Sinaasappels
  •      2 Citroenen
  •      2 liter water
  •         Pec
  •        1 kg suiker op 1 liter vocht of 500 g indien je pec voor minder suiker gebruikt. 
  • Neteldoek  


Bereiding
1.     Kijk de bloemhoofdjes goed na op eventuele beestjes, zoals: spinnen, kevertjes, oorwormen.

2.     Doe de paardenbloem hoofdjes in een kom (zonder te wassen), voeg 2 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen. Laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een ganse nacht goed doortrekken.

3.     ’s Anderendaags doe je het geheel in een kookpot en laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30’ en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
Zeker niet te lang anders wordt het geheel bitter.

4.     Na de 30’ giet je het geheel af door de neteldoek en laat goed uitlekken, indien de brei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit.

5.     Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pec toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1’ goed doorkoken en vul dadelijk in bokaaltjes met schroefdeksel.

6.     Laat de bokaaltjes afkoelen je zult de deksels horen klikken en dit wil zeggen dat ze zich vastgezogen hebben. Ik had van 800 bloemhoofdjes, 3 liter sap.

TIPS:   
Heb je wat sap over dan kan je deze invriezen en indien je de volgende keer nog eens confituur maakt deze terug gebruiken.

Deze gelei kan gebruikt worden in verschillende sausjes of in een vinaigrette als basis.

 Smakelijk en vooral een goede gezondheid!!!!  

 Theresa,





Paardenbloem siroop


Deze siroop is bloedzuiverend, verlicht jicht en reuma en gaat voorjaarsmoeheid tegen, helpt bij nier- en galstenen.In de 16de eeuw noemde men de Paardenbloem “Kruid voor de darmen”. Voor de raadgevingen van het plukken zie Paardenbloem gelei.

Ingrediƫnten:

  • 400 Paardenbloem hoofdjes
  •      2 Sinaasappels
  •      2 Citroenen
  •   1,5  liter water
  • 500 g suiker voor 1 liter vocht.  
  •         Neteldoek


Bereiding:

1.     Doe de bloempjes in een kookpot en voeg het water en het sap van de sinaasappels en citroenen toe en laat het geheel zachtjes koken -  zo’n 30’.

2.     Filter het geheel in de neteldoek, pers goed uit.

3.     Kook nu 1 liter vocht samen met 500 g gewone suiker tot de suiker opgelost is en even goed heeft doorgekookt.

4.     Vul de siroop kokend heet in glazen flesjes met schroefdeksel of in kleine confituur bokaaltjes en sluit dadelijk af.

 TIPS:
Het is misschien beter om in kleine confituur bokaaltjes te vullen dan heb je altijd verse siroop, na gebruik in de koelkast zetten.

Deze siroop is een lekkernij voor kinderen met een beetje bronwater, soort limonade.
Een paar lepeltjes in wat witte wijn is een heerlijk aperitief.
Op een lekker vanille ijsje als sausje. 

Gezonde lekkernij uit een potje en als je het zelf gemaakt hebt smaakt het eens zo lekker.
Aan de slag.

Theresa,









Geen opmerkingen:

Een reactie posten